Glokom hastası ilaca fark ödemek zorunda kalacak!
Hastalar, raporlu olarak 3 ayda 6 kutu ilaç kullanmaları durumunda 126 TL’den 180 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklar.
SGK’nın 1 Şubat’tan itibaren geçerli olan yeni uygulaması nedeniyle 2,5 milyon göz tansiyonu (glokom) hastasının ilaçta kutu başına 21 ila 30 TL arasında fark ödemek zorunda kaldığı bildirildi.
Vatandaş üç ayda 6 kutu ilaç kullanacağı için fiyat farkının 126 TL’den 180 TL’ye kadar varacağını açıklayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, “İnsanımızı gözüyle geliri arasında tercih yapmaya zorlamamalıyız” uyarısında bulundu.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak uygulamasından dolayı vatandaş, göz tansiyonu (glokom) ilaçlarına kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı ödeyecek. Glokom, sinsi ilerleyen ve tedavi edilmez ise körlüğe varan sorunlara yol açan bir hastalık.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) yazılı açıklama yaparak bu fiyat farkı uygulamasına dikkat çekti. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bu durumun 2,5 milyon göz tansiyonu hastasını etkilediğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“SGK’nın 1 Şubattan itibaren geçerli olacak bu uygulaması sonucu yaklaşık 2,5 milyon göz tansiyonu (glokom) hastası vatandaş kutu başı en az 21 TL olmak üzere 30 TL’ye varan fiyat farkı yüzünden mağdur olacak.
Bu hastaların düzenli ilaç kullanması gerekiyor. Hastalar, raporlu olarak 3 ayda 6 kutu ilaç kullanmaları durumunda 126 TL’den 180 TL’ye varan fiyat farkı ödemek zorunda kalacaklar. Bu grup ilaçlarda fiyat farkı çıkarmayan bir ilaç bulunmuyor ve çoğunluğu emekli olan bu vatandaşlarımıza ek mali külfet getiriyor.
Yani ucuz eşdeğeri olan ilacı almak istese de alamayacak çünkü bu ilaçların hepsinde fiyat farkıçıkıyor, fark çıkmayanı yok. Sinsi ilerleyen ve tedavi edilmez ise körlüğe varan sorunlara yol açan bir hastalığın tedavisine ilişkin böyle bir karar verilmesi kabul edilemez bir durumdur. İlaç fiyat farkını karşılayamayan vatandaşlarımızın tedavisinin aksayacağı ve oluşabilecek komplikasyonların bu uygulamadan beklenen tasarruftan daha maliyetli olacağı halk sağlığı açısından göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.”
Yaklaşık 2,5 milyon vatandaşı ilgilendiren bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Nurten Saydan, “Çoğunluğu emekli maaşıyla hayatını devam ettiren glokom hastalarının üç ayda bir en az 126 TL ödememek için ilacını kullanmayı bırakacağını göz önünde bulundurarak, insanımızı gören gözüyle maaşı arasında tercih yapmaya zorlayan bu uygulamanın iptal etmesini talep ediyoruz” dedi.
Glokom (göz tansiyonu) nedir?
Normal bir gözün içerisinde "Aköz sıvı" diye de bilinen bir sıvı vardır. Bu sıvı eş zamanlı olarak bazı yollarla (trabeküler ağ) gözü terk ediyor.
Çeşitli nedenlerden dolayı, sıvının dışarı atılacağı kanal tıkanır ve sıvı dışarı atılamaz. Biriken göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden oluyor. Artan göz içi basıncı da görme sinirine bası yoluyla zarar vererek, sinir hasarına yol açıyor. Oluşan bu hastalığa, glokom, göz tansiyonu ve karasu gibi isimler veriliyor.
Normal göz içi basıncı referans değer aralığı 6-21 mmHg’dir. Bu basınç gün içinde değişkenlik gösterir. Gün içinde 5 mmHg’lık basınç farkı glokom şüphesi var demektir.
Açık açılı, kapalı ve sekonder glokom olmak üzere üç tip glokom vardır. Açık açılı glokom en sık görülendir. Bu glokom tipinde göz sıvısının kan damarlarına ulaşmasını sağlayan kanalcıklarda bir tıkanıklık durumu söz konusudur.
Bu tıkanıklık nedeniyle göz sıvısı birikip, göz içi basıncını arttırır. Göz içi basıncının yüksek olması göz sinirine zarar veriyor. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar giden görme kaybına neden olabilir.
Glokom belirtileri nelerdir?
- Göz içi sıvısının gün içerisindeki salınım farklılığından kaynaklanan baş ve göz çevresindeki ağrılar
- Görme bulanıklığı, gözde sertlik hissi, ağrılı kırmızı gözler, gözlerde irilik, gözler arasındaki boyut farkı
- Geceleri ışıkların etrafında haleler görülmesi
- Mide bulantısı, kusma
Glokom neden olur?
- Ailede glokom varlığı,
- Uzun süren kortizon tedavisi,
- Göz içi iltihabı (Üveit),
- İleri yaş (40 yaşın üstünde olma),
- Şeker hastalığı,
- Yüksek ya da düşük vücut tansiyonu,
- Yüksek miyopi ya da hipermetropi,
- Göz yaralanmaları,
- Migren,
- Kansızlık gibi faktörler glokoma neden olabiliyorlar.
Yorum Yazın