BioNTech COVID-19 aşısı ne durumda? BioNTech ve Pfizer aşısı, koronavirüs pandemisine karşı mücadelede bir dönüm noktası olacak.
Pfizer ve BioNTech SE tarafından geliştirilen corona virüsü aşısının enfeksiyonu yüzde 90'dan fazla önlediği ortaya çıktı.
BioNTech, 2008 yılında her kanser hastasının tümörünün benzersiz olduğu ve bu nedenle her hastanın tedavisinin kişiselleştirilmesi gerektiği anlayışıyla kurulmuştur.
BioNTech CEO'su ve Genel Müdürü Uğur Şahin, Reuters'e şunları söyledi: "Bağışıklama etkisinin en az bir yıl sürebileceği konusunda daha iyimser olmalıyız."
BioNTech'in Genel Müdürü Prof. Dr. Uğur Şahin, "COVID-19 pandemik acil durumunun ele alınmasına yardımcı olmak için tüm teknolojimizden ve immünoterapi uzmanlığımızdan yararlanmanın bir görev olduğunu düşünüyoruz. Amacımız açık: Potansiyel bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede - dünya çapında halka sunmak." dedi.
Pfizer başkanı ve CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada, "Faz III COVID-19 aşı denememizin ilk sonuçları, aşımızın COVID-19'u önleme kabiliyetinin ilk kanıtını sağlıyor" dedi.
Pfizer ve BioNTech firmalarının geliştirdiği corona virüs aşısı, 27 Ekim'den itibaren Ankara'da gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Aşı ilk olarak Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde uygulandı.
Aşının insanların kullanımına hemen sunulmayacağını belirten Pfizer, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından değerlendirilmeye tutulacağını açıkladı.43 binden fazla gönüllüyle yapılan araştırmada bir gruba iki doz deneysel aşı diğer gruba tuzlu su plasebo verildi. Yapılan çalışmada aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü.
Hala devam eden çalışmalar ve etki düzeyi araştırması sürmesine rağmen aşının işe yaradığının ortaya konulduğunu belirten Pfizer CEO'su Albert Bourla,"Bugün bilim ve insanlık için harika bir gün" derken"Aşama 3, COVID-19 aşısı denememizin ilk sonuçlarıdır. Bu aşama aşımızın COVID-19'u önleme yeteneğinin ilk kanıtını ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.
Pfizer, aşının ikinci dozdan yedi gün sonra ve aşının ilk dozundan 28 gün sonra koruma sağladığını belirtirken aşının Kasım ayının üçüncü haftasında ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden izninin çıkması bekleniyor.Pfizer CEO'su Albert Bourla yaptığı açıklamada,
"Bugün gelen haberlerle, dünyanın dört bir yanındaki insanlara, bu küresel sağlık krizine son vermeye yardımcı olacak çok ihtiyaç duyulan bir atılım sağlamaya önemli bir adım daha yaklaştık" ifadelerini kullanırken "Önümüzdeki haftalarda binlerce katılımcıdan elde edilen ek verileri paylaşmak için sabırsızlanıyoruz" dedi.
Korona aşısı Türkiye'ye ne zaman gelecek?
Prof. Dr. Uğur Şahin 2021 yılının ilk çeyreğinde yani ocak, şubat, mart aylarında Türkiye'ye aşı dozları getirme imkanı olacağı müjdesini verdi. 2021 yılı bitmeden yaklaşık 1.5 milyar doz aşı üretileceğini söyleyen Prof. Dr. Şahin, "Sağlık Bakanlığı ile protokol sağlarsak 2021'in ilk üç ayında Türkiye'ye de aşı dozlarını getirmeye imkan olur. Türkiye için de yeterince aşı ayırmayı istiyoruz" dedi.
HİSSELERDE HIZLI YÜKSELİŞ BAŞLADI
Corona virüs aşısının yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğu haberinden sonra ABD merkezli Pfizer’ın hisseleri yüzde 13, Alman merkezli BioNTech’in hisseleri ise yüzde 26 arttı.
Yorum Yazın