Son Dakika İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre, önümüzdeki haftadan itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi yurttaşların toplu olarak bulunduğu yerlere girebilmesi için PCR testi olması gerekecek.
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu başlıyor.
İçişleri Bakanlığı, 81 ile PCR testi zorunluluğuna ilişkin bir genelge gönderdi.
Genelgede, koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyeti olduğu belirtildi.
Genelgede ülkemizde aşılama çalışmalarında büyük mesafe alındığı, birinci doz aşılamada %73, ikinci doz aşılamada ise %55,5 düzeyine ulaşıldığına, aşılama süreçlerini tamamlamış kişilerde salgın kaynaklı vaka, hasta ve vefat sayılarının oldukça düşük seviyelerde olduğuna vurgu yapıldı.
Genelgede ayrıca Erdoğan başkanlığında 19 Ağustos 2021 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde salgının ülkemizdeki seyri, aşılama faaliyetlerinde kat edilen mesafe, yerli aşı geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve aşılama faaliyetlerine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde gözlenen tereddüt konuları Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak ele alındığı ve aşağıdaki tedbirlerin hayata geçirilmesine karar verildiği ifade edildi. Alınan tedbirler ise şu şekilde sıralandı:
''Aşılama çalışmaları gönüllük esasına göre yürütülmeye devam edilmekle birlikte aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine vali ve kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecek. Bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların ve kanaat önderlerinin katılımı ve desteğiyle geniş tabanlı çalışmalar yürütülecek.
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.
Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.
Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.
Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.
Salgın süreci ile birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığı görülüyor. Kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma/sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının öneminin vatandaşlara hatırlatılmasına yönelik çalışmalar, vali ve kaymakamların koordinasyonunda sürdürülecek.
Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.''
Okullarda ve toplu ulaşımla yapılan seyahatlerde de test şartı aranacak. Yine bakanlığın genelgesine göre, testler en geç 48 saat önce yapılmış olacak. Buna göre, aşı olmayan yurttaşların ilk testlerini bu cuma yaptırmaları gerekecek.
"Bu işin sahtecilik riski var."
Şu ana kadar hastanelerde test nedeniyle oluşması beklenen yoğunluklara karşı Sağlık Bakanlığı’nın ne gibi tedbirler aldığına ilişkin konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bir genelge gelmiş değil. Kapasite artırımı da henüz yapılmadı. Eski usul neyse şu an o devam ediyor. Ancak başvuru artınca sorunların artacağını görüyoruz. Testler daha uzun sürede çıkacaktır. Bekleme süreleri de artacaktır” dedi.
Testin aşının yerini alamayacağını vurgulayan Küçükosmanoğlu, “Yılda, ayda bir seyahat edenden ya da acil bir iş için gitmesi gerekenden test istenmesi normal ama özellikle okullar için haftada iki kez yapılacak test uygulaması karmaşaya yol açacaktır. Bizde işler hep son anda çıkarılacak genelgelerle oluyor. Belki bu hafta yine konuyla ilgili bir son dakika genelgesi gelebilir. Bu kargaşada belki de borç yapılandırmalarında yaptıkları gibi ‘Bir ay ertelenmiştir’ bile diyebilirler” yorumunu yaptı.
Testlerin “yeraltına” inme tehlikesine de dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “Mesela İstanbul’da Sultanahmet’te bir işyerinin kapısında ‘PCR testi yapılır’ yazısını görebiliyorsunuz. Oradakiler de ‘Testlerimiz güvenli, bizim laboratuvarımız var’ gibi şeyler söylüyor. Bu işin sahtecilik riski var. O yüzden test yapılan yerlerin akredite yerler olması lazım. Yurtdışı çıkışlarda olduğu gibi ‘sahte rapor, sahte test’ haberleri duyma ihtimalimiz var” uyarısı yaptı.
Türkiye’de 6 Eylül’de kapalı alanlarda aşısız yurttaşlara uygulanacak PCR testi şartı için ilk testlerin bu cuma günü yaptırılması gerekecek. Şu ana kadar konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’ndan kendilerine bir yazı gelmediğini söyleyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Bir genelge gelmiş değil. Bir kapasite artırımı da henüz yapılmadı. Bizde işler hep son anda çıkarılacak genelgelerle oluyor” dedi.
Yorum Yazın